duminică, 12 martie 2017

Înainte de a fi mamă, ești pediatru! Despre diversificare.

Așa cum spune și titlul articolului de data aceasta m-am hotărât să scriu despre diversificare, pe care, culmea, am început-o de la 5 luni jumătate. Vaaaaiii, cum am putut să fac așa ceva??? Vai, copilul nu este pregătit!!! Bine că sunteți voi, marea majoritate, "mămici pediatru" pe baza unor articole fără sursă sigură și eventual cu patru clase terminate.

Să vă explic despre ce este vorba. Ca fiecare mamă grijulie și însetată de cât mai multă cunoaștere în ceea ce privește creșterea și îngrijirea unui bebeluș, fac și eu parte din cateva zeci de grupuri cu fel si fel de teme, diversificarea fiind unul dintre ele. Mare mi-a fost mirarea să văd că niște neavizate sar ca arse atunci când o biată mamă întreabă dacă îi poate da copilului ei te miri ce, cea din urmă fără "școala de pediatrii" terminată. :))


Serios acum, se exagerează! Cum ziceam, am început diversificarea la 5 luni jumătate pentru că am simțit că bebelușa mea este pregătită să facă acest pas...și nu m-am înșelat deloc. Nu zic, Doamne ferește, că pediatrul nu are rolul său, dar doar cel avizat și cu un minim de experiență. Și ce să vezi, Ilinca mănâncă foarte bine, nu a dezvoltat nici o alergie, iar medicul pediatru mi-a spus că decizia îmi aparține, dar în principiu am procedat corect.  Nu medicul stă în casă cu minunea mea pentru a vedea exact comportamentul acesteia. Mai bine ca mama, nimeni nu o să știe ce este mai bine pentru copilul ei.


Sunt convinsă că printre mămicile care vor să pară extrem de citite și mereu prezente la experimentele cercetătorilor americani sau britanici, cu referire la ce poate manca un bebeluș de x luni, există și cele care nu recunosc public că ele fac ceea ce simt că e mai bine, vor doar să pară interesante față de alte "supermamepediatru".
Doamnelor, sincer vă spun, nu se face concurență pe teme precum cresterea copiilor! Al meu e mai bun, al meu face și al tău nu face! Dacă tot citiți atât de mult, ar trebui să știți deja că fiecare crește și se dezvoltă diferit. Că marea majoritate a celor mici au dezvoltare precoce mai nou, este adevărat, dar asta nu înseamnă că un alt copil de aceeași vârstă cu al tău, este bolnav pentru că nu poate face ce face minunea ta, are doar o pornire mai lentă.


Diversificarea pentru mine a fost un frumos început dintr-o etapă plină de surprize. La câte citisem înainte să facem pasul ăsta, aveam senzația că o am nevoie de alte 10 mâini pentru a reuși să mă descurc. Și surpriză, prima masă a fost un succes total, Ilinca a mâncat foarte bine, a băut apă și nici nu s-a constipat.  După o lună jumătate de mese solide, mă declar mulțumită rezultate. Nici o alergie, nici o legumă pe care să o refuze, eventual mici preferințe spre dovleacul placintar și banane.


Mă repet, fiecare copil crește diferit!
Mamele ar trebui să înțeleagă că nu te face cu nimic mai deosebită faptul că ești într-o permanentă concurență cu X-uleasca și copilul ei.

Somn ușor! 🙃

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu